HABERLER
BSMMMO SEÇİMİNİN GALİBİ ÇAĞDAŞ MUHASEBECİLER GRUBU OLDU

BSMMMO'da Doğan Yılmaz dönemi

23. Olağan Genel Kurulu ile seçimleri gerçekleştirilen BSMMMO'da iki listeyle gidilen seçimlerde Doğan Yılmaz'ın başkan adaylığını yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu oy kullanan 3 bin 100 üyeden bin 660'ının oyunu alarak seçimin galibi olurken, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu bin 383 oy aldı.

Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (BSMMMO) 23. Olağan Genel Kurulu, 25 Mayıs 2019 tarihinde, BUTTİM Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda meslek mensubunun katıldığı genel kurulda, TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, TÜRMOB Denetleme Kurulu Üyesi Nevzat Akkaya, SMMM Odalarının başkan ve temsilcileri de hazır bulundu. Prof. Dr. Halis Ertürk'ün divan başkanlığını yürüttüğü BSMMMO 23. Olağan Genel Kurulu, Oda Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez'in açılış konuşmasıyla başladı.

SÖNMEZ'DEN EKONOMİK DEĞERLENDİRME
Konuşmasına, Türkiye'nin bulunduğu ekonomik durumu değerlendirerek başlayan Ahmet Hikmet Sönmez, "Türkiye ve Türkiye ekonomisi için son bir yıl oldukça hareketli bir yıl olmuştur. 2018 Haziran ayında Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerin yapılması ve 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimler ile İstanbul'da seçimin yenilenecek olması ülkemizde sürekli bir seçim ekonomisi yaşanmasına yol açmıştır. Son yıllarda sık sık yapılan seçimlerin yaratmış olduğu belirsizlik, hukuk devletine ve hukuka olan güveni sarsacak karar ve uygulamaların yaygınlaşması Türkiye ekonomisini son derece olumsuz etkilemiştir. 2018 yılında temel ekonomik göstergelere bakıldığında neredeyse olumlu sayılabilecek hiçbir gösterge bulunmamaktadır. 2017 yılında Türkiye'nin Milli Geliri 850 milyar ABD Doları ve büyüme % 7,4 iken, 2018 yılında Milli Gelir 780 milyar Dolara düşmüş ve büyüme % 2,6'ya gerilemiştir. 2019 yılında IMF'nin tahminine göre ekonominin % 2,5 daralması beklenmektedir. Kişi başına düşen Milli Gelir 2017 yılında 10 bin 500 Dolar iken, 2018 yılında bu tutar 9 bin 300 Dolara düşmüş ve 2019 yılında 8 bin 500 Dolara düşmesi beklenmektedir. 2018 yılında yapılan seçimler nedeniyle bütçe giderlerinde ciddi artışlar yaşanmış ve 830 milyar TL'ye ulaşmıştır" diye konuştu.

SON YILLARIN EN YÜKSEK ENFLASYON ORANI
Sönmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Buna karşılık çıkartılan af kanunlarına rağmen bütçe gelirlerinde istenen artış sağlanamamış ve 757 milyar TL'de kalmıştır. Böylece uzun yıllar sonra bütçe açığı 73 milyar TL'ye kadar çıkmıştır. 2018'de Türkiye ekonomisindeki olumsuz değişimlerde en büyük pay sahibi döviz kurlarında yaşanan artış olmuştur. Özellikle Ağustos 2018'de yaşanan bu artışlarda Dolar 7 TL'yi, Euro 8 TL'yi aşmıştır. 2017 yılı sonunda 3,79 TL olan Dolar kuru, 2018 yılı sonunda 5,30 TL'ye, 4,06 TL olan Euro 6,04 TL'ye çıkmıştır. Böylece TL 2018 yılında Dolara karşı %40 ve Euro'ya karşı %48 oranında değer kaybetmiştir. Sonuç olarak 2018 yılında; TÜFE % 20,30 ve ÜFE % 33,64'lere çıkarak son yılların en yüksek enflasyon oranı olmuştur. 2018 yılında döviz kurlarındaki artıştan Türkiye'nin dış ticareti de etkilenmiştir. İhracat verileri yıl içinde dalgalanma gösterse de, Eylül 2018'den itibaren artış eğilimine girmiş ve yılsonunda 174 milyar Dolara ulaşmıştır. İthalat verilerinde ise Ağustos ayından sonra ciddi bir düşüş yaşanmaya başlanmış ve yılsonunda 216 milyar Dolara kadar düşmüştür. Ancak ülkemizde ithalatın büyük bir kısmının hammadde ve yarı mamullerden oluştuğunu dikkate aldığımızda ithalattaki bu daralma ekonomide bir daralmaya neden olacağı açıktır." Sönmez, konuşmasında 2018 yılı vergi mükellefi sayıları hakkında da bilgi verdi. Geride bıraktıkları 3 yıllık süreçte, Oda'yı temsil konusunda kendilerini başarılı bulduklarını da vurgulayan Ahmet Hikmet Sönmez, faaliyetler hakkında kısaca bilgilendirme yaptı.

PROTOKOL KONUŞMALARI
Sönmez, konuşmasının sonunda çalışma arkadaşları ve ekibi başta olmak üzere, TÜRMOB Yönetimi, görev süreleri içerisinde işbirliği içinde çalıştıkları kamu kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine, BAOB bileşenlerinin temsilcilerine teşekkürlerini iletirken, göreve gelecek meslektaşlarına da başarılar diledi. BUTTİM Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen BSMMMO 23. Olağan Genel Kurulu'nda Ahmet Hikmet Sönmez'in açılış konuşmasının ardından genel kurul programı protokol konuşmaları ile devam etti. BSMMMO 23. Olağan Genel Kurulu, gündemde yer alan divana bildirilen seçime katılacak yönetim, denetleme ve disiplin kurulu adaylarının ve birlik delegelerinin listelerinin okunması, oy pusulasındaki yerlerinin tespiti, seçime katılan gruplar adına başkan adaylarının konuşması ile devam etti. Çekilen kura sonucu ilk olarak sözü, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu Başkan Adayı Asım Karaman aldı. Karaman'ın ardından ise Çağdaş Muhasebeciler Grubu Başkan Adayı Doğan Yılmaz söz alarak, genel kurula katılan meslek mensuplarına seçildikleri takdirde hayata geçirmeyi planladıkları projeleri hakkında bilgi verdi.

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ
Yönetim kurulu çalışma raporu, kesin hesap raporu ve denetleme kurulu raporlarının okunması ve görüşülmesiyle devam eden genel kurul gündeminde, yönetim kurulu ve denetleme kurulu ayrı ayrı aklandı. 2020, 2021 ve 2022 yılı bütçeleri de ayrı ayrı görüşülerek karara bağlandı. Vefat, sağlık ve tutukluluk nedenleriyle üye aidat borçları silinecek üyeler hakkında karar alınırken, yönetim kurulu tarafından sunulan 'BSMMMO Kurumsal ve Organizasyonel Yapısı'na İlişkin Yönerge değişiklikleri de görüşülerek karara bağlandı. BSMMMO 23. Olağan Genel Kurulu, dilekler ve kapanış bölümü ile sona erdi.

SEÇİMİN GALİBİ 'YILMAZ' OLDU
Öte yandan, BSMMMO 23. Olağan Genel Kurulu'nun ardından seçimler ise 26 Mayıs 2019 tarihinde, BAOB Yerleşkesi'nde yapıldı. 5 bin 21 üyesi bulunan BSMMMO'nun seçimlerinde 3 bin 100 üye oy kullandı. Seçimlerde, BSMMMO Çağdaş Muhasebeciler Grubu adına Doğan Yılmaz, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu adına ise Asım Karaman'ın listeleri yarıştı. Başkan adaylığını Doğan Yılmaz'ın yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu bin 660 oy alırken, Asım Karaman'ın başkan adaylığını yaptığı Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu ise bin 383 oy aldı. Nispi temsil sisteminin uygulandığı seçimlerde yönetim, denetleme ve disiplin kurulu üyeleri ise seçime katılan farklı grupların temsilcilerinden oluştu. Seçimler sonucu Çağdaş Muhasebeciler Grubu yönetime 5 kişi getirirken, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu'ndan 4 kişi yönetim kuruluna girmeye hak kazandı. Buna göre, BSMMMO Yönetim Kurulu; Doğan Yılmaz, Nazan Özsoy, Fatma Çil Eradaş, Bircan Kılıç, İsmail Özdemir, Asım Karaman, Fatih Arslan, Bünyamin Savaş Albayrak ve Osman Yıldırım'dan oluşacak.

YAZI  : BURSA SMMMO FACEBOOK PAYLAŞIM SAYFASI